Träning, kost och äventyr

Träning, röra på mig, resa, äta hälsosamt, testa på nya saker, uppleva, åka på äventyr. Det är en del av vad jag gillar och vad som sysselsätter mig, de dagar jag inte jobbar. Det är även vad denna blogg kommer att handla om. Att ligga still hemma i soffan, det är inte min grej. Vila kan kan göra, när man är död! Jag är en tjej på 30+. Lever just nu ensam, i en lägenhet i stan. Drömmer dock om ett hus på landet. Föredrar ju att springa i skog och mark, inte på asfalt. Varje år tränar jag inför ett nytt lopp. Har sikte på att genomföra en massa olika klassiker med. Jag hoppas att ni ska gilla att följa mig och min blogg. Här kommer det att komma en massa inlägg om en mängd olika saker, vad som än faller mig i tanken den dagen jag skriver. 

Vad alla borde veta om bältrosvaccin

23 Jan 2023

Något som rekommenderas, det är att vuxna 50 år och äldre vacccinerar sig med bältrosvaccinet  som kallas Shingrix. Det för att förhindra bältros och komplikationerna från sjukdomen. Vuxna 19 år och äldre som har försvagat immunförsvar på grund av sjukdom eller terapi bör också få två doser Shingrix, eftersom de har en högre risk att få bältros och relaterade komplikationer. Vaccinationer kan du läsa mer om på MACC People. Din läkare kan ge dig Shingrix som ett spruta i din överarm.

Shingrix ger ett starkt skydd mot bältros och PHN. Hos vuxna 50 år och äldre som har ett friskt immunförsvar är Shingrix mer än 90 % effektivt för att förebygga bältros och PHN. Immuniteten förblir stark under åtminstone de första 7 åren efter vaccination. Hos vuxna med försvagat immunförsvar visar studier att Shingrix är 68%-91% effektivt för att förebygga bältros, beroende på vilket tillstånd som påverkar immunförsvaret.

Vem borde använda Shingrix?

Vuxna 50 år och äldre bör få två doser Shingrix, åtskilda med 2 till 6 månader. Vuxna 19 år och äldre som har eller kommer att ha försvagat immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling bör också få två doser Shingrix. Vid behov kan personer med försvagat immunförsvar få den andra dosen 1 till 2 månader efter den första.

Du bör få Shingrix även om du tidigare:

 • Haft bältros
 • Fått Zostavax
 • Fått varicella (vattkoppor) vaccin

Det finns ingen maxålder för att få Shingrix.

Vardagsmotion jag gärna slipper

11 Dec 2022

Jag tar oftast trappor istället för hiss och cyklar hellre än att ta bussen så rädd för vardagsmotion är jag verkligen inte. Nej, jag välkomnar alla sätt att träna men det finns en sak jag gärna slipper och det är att bära möbler i trappor. Det kan ju bli jättebra träning men risken att ramla baklänges och få en möbel i bröstkorgen gör att jag inte vill. Så när jag flyttar vänder jag mig till en flyttfirma i Norrtälje som alltid ställer upp i vått och torrt. 

Med dem får man sina grejer flyttade snabbt, enkelt och också rätt billigt tycker jag. Framför allt så slipper jag bära. Nu låter det kanske som att jag flyttar ofta, men så är det ju inte. Det har väl blivit ett par men jag har också anlitat dem åt vänner och släktingar! Så jag vet att de är bra. 

Träningstips i trappa

När vi ändå pratar om trappor så vill jag passa på att tipsa om hur du kan vända dem i din träning. Trappor är bra för alla muskler i benen och även för rumpan som blir fast och fin. Du kan gå i dem uppåt och nedåt, men om du också ser till att använda främre delen av foten så får vaderna sig en omgång också. På varje avsats du kommer till gör du 10 squats och sedan fortsätter du att gå. Om du springer så tänk på att inte ta för stora kliv, det kan sluta med en tripp till tandläkare! 

Liniment mot smärta

5 Dec 2022

När man tränar, så kan man drabbas av smärta på olika sätt. Det kan vara att du får träningsvärk efteråt eller att du har ömmande muskler eller att du sträckt en muskel. Något som då kan lindra, det är liniment. På bästaprodukterna.com kan du jämföra flera sorter. 

Liniment i sig, det kan bestå av en salva, en gel eller en kräm. Den smörjer man in på den del av kroppen där det gör ont. Idag finns det även olika typer av liniment som har olika verksamma substanser. olika styrka och olika effekt. De flesta liniment har antingen en kylande eller en värmande effekt. 

Enkelt att använda liniment

Det är inte så svårt att använda liniment. Först köper du en som du tycker verkar passa bra. Sedan är det bara att applicera den om det är så att du har muskler som är ömma eller trötta. Det kan även användas om du drababts av belastningsskador eller i samband med att du tränar.

Du kan massera in krämen för då får dina muskler en djupbehandling. Se till att använda ett tunt lager av liniment på önskat område. Massera sedan in krämen under några minuter. Du bör se till att den tränger in i huden. Effekten kan ta en stund efter du applicerat. 

Hur mycket liniment du ska använda, det är individuellt  samt att det även beror en hel del på vad det är för typ av produkt du valt. Du kan testa dig fram för att se hur  just ditt liniment fungerar.

Gott och annorlunda med löjrom

18 Nov 2022

Säger man löjrom, så säger de allra flesta Kalix löjrom. Men visste du att det även finns finsk löjrom? Det är från samma fisk, men den har helt enkelt fiskats från Finland. När man sedan pratar om hur man äter löjrom eller vad man tillagar, så säger de allra flesta löjromstoast. Det är ju så att löjrommen passar ju riktigt bra ihop med creme fraiche och rödlök. Men det finns mängder av fler recept att testa. Ett är löjromspizza, det är löjligt gott. Hittade även ett annat recept jag ska testa, delar med mig nedan.

Små löjromssemlor

Ingredienser

 • 80 g Kalix löjrom, finsk löjrom eller annan rom
 • 1 dl gräddfil (eller färskost)
 • 10 delikatesspotatisar (små)
 • 0,5 citron, rivet skal (ekologisk)
 • neutral matolja (att fritera i)

Topping
gräslök, finhackad

Gör så här

Häng gräddfilen i ett kaffefilter innan den får bli citronkräm. (Spänn kaffefiltret över en glasburk så att vasslen rinner ur gräddfilen, vilket gör den otroligt krämig och lätt att spritsa. Låt stå i kylen över natten).

Koka delikatesspotatisarna tills de är genomkokta, häll av vattnet och låt svalna.

Blanda samman gräddfilen med rivet citronskal, salta lätt och lägg i en liten spritspåse. Lägg löjrommen i en annan spritspåse.

Skär av toppen på potatisen med en vass kniv och gröp ur den lite med en mindre sked eller liten kniv. Skär även av en liten bit av botten så att semlan kan stå upp.

Hetta upp oljan till 170 grader och fritera några åt gången tills de blir gyllene till färgen och krispiga.

Fritera de små ”locken” allra sist. Lägg upp på hushållspapper och salta lite lätt.

Lägg potatisarna på ett serveringsfat. Spritsa på citronkräm och löjrom i semlan, toppa med finhackad gräslök och lägg på det lilla locket. Redo att serveras!

Mer träning hemma

17 Nov 2022

Jag har ju tidigare delat med mig av bra övningar som är enkla att göra hemma. Jag tänkte idag fortsätta med flera bra övningar som du kan använda dig av i ditt eget hem. Sedan vill jag även passa på att tipsa om kosttillskott från Fitline, som kan vara bra att ta då du tränar mycket. 

Utöver knäböjningar och armhävningar jag tog upp sits, så kan du lägga till utfall och plankan.

Utfall

Detta är en mycket bra benövning som är bra för att träna både lår och sätesmuskulatur. Ställ dig höftbrett isär med fötterna och låt dina tår peka rakt fram. Se sedan till att spänna din bål så att du får en stolt hållning med axlarna bakåt och bröstet upp.

Ta ett stort kliv framåt med ena benet och sänk kroppen tills knä- och fotled hamnar i 90 graders vinkel.

Tryck ifrån med främre benet för att komma tillbaka till startposition. Upprepa samma sak med det andra benet.

Tänk på att behålla den stolta hållningen och den aktiverade bålmuskulaturen genom hela övningen. Detta hjälper dig att behålla stabilitet och balans medan du utför dina utfall.

Plankan

Denna övning tränar många olika muskler i din kropp. Dock är det främst de raka och de sneda magmusklerna samt höftböjare. För att göra denna övning, lägg dig ner och låt din kropp vila på dina underarmar och tårna. 

Behåll kroppen rak – som en planka helt enkelt. Behåll spänningen i bålmuskulaturen genom övningen och kom ihåg att andas lugn och djupt.

Alternativa träningssätt medan du städar

12 Nov 2022

De flesta av oss älskar inte att städa. Det ses ofta som ett nödvändigt ont, som inte är särskilt roligt att göra. Och när det gäller träning är det något som vi alla vet att vi borde göra, men som vi ofta har svårt att hitta tid för.

I det här inlägget ska vi utforska flera tips på hur du kan städa ditt hus och få ett bra träningspass på samma gång. För dig som vill anlita ett företag som hjälper dig med städningen så har flyttstadtjanst.se bra priser för flyttstäd i Nyköping.

Tips som hjälper dig att göra träning av städning

1. Sätt på musik och dansa!

Sätt upp musik och låt dig dansa medan du dammsuger, moppar eller dammar. Det hjälper inte bara till att fördriva tiden, utan du får också upp pulsen och svettas utan att du märker det. Bonuspoäng om du kan övertyga någon annan att delta i det roliga!

2. Sopa golvet i 30 min

Genom att låta dammsugaren stå kvar i städskrubben och ta fram sopborsten kan du bränna många fler kalorier samtidigt som du får ett dammfritt golv och sparar el. Med en dammsugare så går det fortare men om du kämpar på i 30 minuter så kommer du att få ett riktigt effektivt träningspass.

3. Gör lite tvätt.

Att lyfta och bära tunga laster med tvätt upp och ner för trappor är ett utmärkt sätt att bygga muskler och uthållighet. Om du bor i ett hus med flera våningar kan denna uppgift också vara en bra konditionsträning.

Se bara till att ta pauser vid behov så att du inte anstränger dig eller skadar dig genom att sträcka dig eller felbelasta rygg och andra utsatta kroppsdelar.

För dig som vill träna men måste flyttstäda

När det kommer till flyttstädning så är själva städningen sig ett stort träningspass då det är mer att städa vid en flyttstädning en när man städar sitt hem i vardagen. Här finns det två alternativ.

Antingen så passar du på att flyttstäda själv och göra det till din träning genom att anpassa städning efter de olika kroppsdelar och muskler du vill träna.

Ett annat sätt är att anlita en flyttfirma som hjälper dig med din flyttstädning medans du tar ett härligt joggingpass eller tränar en sista gång på ditt favorit i den stad du ska flytta ifrån.

Bra hemmaträning

20 Sep 2022

Ibland är det ju så att man inte har tid eller lust att ta sig till gymmet. Då kan det vara bra att köra på med träning hemmma. Ett sätt att göra det på, det är att köpa hem lite olika träningsredskap, du kan jämföra sådana hos Fitnessfrank.se. Men det går även bra att träna hemma, med bara kroppen som redskap. 

Träna knäböj

För att träna framsida och baksida låt och säte, så kan du göra knäböj. Det är inte svårt, utan det är bara att placera dina fötter lite bredare än höftbrett. Tårna och knäna ska peka åt samma håll, lite lätt utåt. Det du ska känna är en spänning mellan skulderblad och bål. Du ska sedan trycka ut knäna och knäböj så långt du kan. Genom övningen ska du ha en aktiverad bål och en upprätt hållning i överkroppen. Sedan ska du trycka dig tillbaka till startposition i en kontrollerad rörelse.

Armhävningar

För att träna bröst och baksida arm så kan du göra klassiska armhävningar. Det är upp till dig om du vill stå på dina knän eller på tårna. Hitta sedan en rak position och placera händerna i brösthöjd. Sänk kroppen mot golvet i en enda kontrollerad rörelse. Sedan pressar du dig tillbaka till startpositionen.

Bra redskap för träning hemma

Du kan även köpa hem lite redskap att ha hemma för att träna med. Då kan det vara bra med fitnessband, kettle bells och liknande.

När du har ont i foten

12 Sep 2022

Vem som helst kan drabbas av ont i foten, men det är ganska vanligt att det sker då man tränar. Det kan vara att man stukat sig, trampat snett eller överansträngt foten. Men det kan även vara att man drabbats av något. Idag finns det flera olika saker som kan drabba foten, fötterna, hälarna eller tårna. Bland annat hälsporre, plantarfasciit, hallux valgus, hälkuddesyndrom, en infektion eller en inflammation.

Det är alltid bra att ta reda på orsaken bakom smärtan. Det för att kunna åtgärda det på ett bra sätt. Antingen med bra hjälpmedel, behandling eller operation. 

Vad orsakar smärtan i foten?

Det kan som sagt vara många orsaker till att du har en smärta i foten, eller att det värker. Denna smärta kan sitta under foten, i framvalvet, i hälen, under hälen och så vidare. Är det just i hälen eller under, så kan det vara hälsporre eller plantarfasciit. Mot det kan du få lindring med bra inlägg. Sådana kan du hitta på https://footio.se/

Hallux vallgus är en annan åkomma som fötterna kan drabbas av. Det betyder sned stortå och det kan göra riktigt ont. Det kan hjälpa en del med att byta skor eller att ha skoinlägg. I vissa fall kan det dock krävas en operation.

Det bästa du kan göra, om du drabbas av smärta i ena eller båda fötter, det är att uppsöka din vårdcentral eller läkare, så att de kan undersöka dig och komma fram till vad det är du drabbats av.

Är du nybörjare på gymmet?

17 Aug 2022

Har du precis börjat träna på ett gym, eller funderar på att göra det? Att träna på gym det är bra, men det finns så klart en del misstag som kan vara bra att undvika. Det du inte behöver oroa dig för det är att känna att du ser dum ut eller göra fel. Alla har någon gång varit nybörjare. Om du är osäker, be andra på gymmet om hjälp eller anlita en PT. 

En annan sak är att du behöver inte köpa en massa dyra speciella kläder. Satsa på bekväma kläder som du kan röra dig fritt i, som inte stramar eller irriterar dig.

Hur ofta bör du träna på gym?

Som nybörjare så räcker det oftast att du går och tränar på ditt gym två gånger per vecka. Senare kan du öka upp till att göra det 3-4 ggr per vecka. Sedan är det upp till dig om du tränar med fria vikter eller kör med maskiner. Det finns fördelar och nackdelar med båda.

När det gäller övningar, så kan du till att börja med nöja dig med att göra en övning med varje muskelgrupp i ditt träningsprogram. Senare då du blir allt vanare, så kan du lägga till fler övningar för varje muskelgrupp.

Hur snabbt ser du resultat?

Om du tränar två gånger i veckan så får du räkna med att det tar ca 3–4 månader innan du kommer att kunna se att det har hänt något med din kropp. Men du kommer efter det att bli allt starkare.

Cykelträning är kul

17 Aug 2022

En av de träningsformer som är bäst för kroppen är cykling. Framför allt landsvägscykling är snällt för knän och leder medan man får upp pulsen rejält. Om du aldrig ägt en "riktig" racercykel så bör du först testa landsvägscykel hos cykelhandlaren. Lapierre, Bianchi och Trek är tre bra märken som funkar både för proffs och nybörjare. 

När man äger en cykel är det väldigt viktigt att man kan fixa vissa saker på egen hand. Det funkar inte om man måste besöka en cykelreparatör för minsta lilla grej. Lär dig byta däcken, justera växlar mtb (ja en mountainbikes växlar brukar få mer stryk än en landsvägscykel) och se till att du alltid bär med dig en sats med verktyg när du cyklar. Det är inte kul att behöva laga den 3 mil hemifrån utan verktyg! 

Mountainbike eller landsväg?

Vilket gillar du bäst? Att cykla på väg eller i skog? Att cykla landsväg är, som tidigare nämnt, snällare mot lederna och har man ont i knän så är det kanske bättre att cykla där det är plant. Mountainbike ger dock mer spänning och äventyr - och mer allsidig träning eftersom man är tvungen att använda hela kroppen. 

Bästa tipset är att gå till en cykelhandlare och be att få prova. Kanske blir du förvånad när du har provat de olika typerna och väljer en cykel du aldrig trodde du skulle ha. Eller så blir du supertaggad och köper en hybridcykel som klarar både landsväg och skog! 

Du har väl en olycksfallsförsäkring?

2 Jun 2022

Det många har, det är en hemförsäkring, en bilförsäkring och att man har försäkrat både djur och barn. Det en del glömmer bort eller struntar i, det är att försäkra sig själva. Det med en så kallad olycksfallsförsäkring. En sådan försäkring kan vara bra att ha, i fall att du råkar ut för en olyckshändelse av något slag. Du som vill jämföra olika sådana, du kan göra det på Crediwizz. För att det ska vara en bra försäkring, så bör den vara omfattande, samt att den även bör ha ett bra pris så klart.

Man vet ju aldrig när olyckan kan vara framme och det kan vara tryggt att vara försäkrad och få ekonomisk ersättning om man behöver det.

Hitta rätt olycksfallsförsäkring

Olika typer av olycksfallsförsäkringar, de kan ha olika omfattning. Det är ju bra om de omfattar allt från medicinsk invaliditet till ekonomisk invaliditet. De bör även omfatta att ge ersättning ör ärr, för tandskador, för vård och sjukhusvistelse med mera.

En del olycksfallsförsäkringar kan ha olika tillägg som kan vara bra att komplettera med. Bland annat om du ofta gör riskfyllda aktiviteter där det finns risk att skada dig. 

När du ska jämföra olika olycksfallsförsäkringar, så är det dels då vad de omfattar, dels vad de kostar dig varje månad. Kolla även noga på alla villkor och se även efter hur du ersätts och om de har en bra kundtjänst som är lätta att få tag på.

Funderar du på att cykla Vätternrundan?

6 May 2022

Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp. Sträckan är på hela 315 km. Loppet i sig brukar vara i juni varje år. Man cyklar då medurs runt sjön Vättern med start och mål i Motala. I klippet ovan får du tips på saker du INTE bör göra.

Om du är otränad, så vänta till nästa år så att du hinner få upp konditionen och milen i benen innan du deltar!

Att campa kan vara rätt kul

18 Mar 2022

Något jag uppskattar att göra under sommaren, det är att dra ut och campa. Själv fördrar jag faktiskt att tälta, så att jag kommer så nära naturen som möjligt. Men det finns ju de som hellre campar med husvagn eller husbil. För er som gör det, er vill jag tipsa om att skaffa en inverter, som ni kan använda tillsammans med ett bilbatteri, för att få ström där det behövs. En sådan kan ni köpa på www.inverterbutiken.se. Själv har jag med mig en powerbank för att kunna hålla liv i mobilen, för det tycker jag räcker.

Skaffa nytt tält för årets camping

För sommaren som kommer så funderar jag på att köpa mig ett nytt tält. Det jag har idag, det har varit med ett bra tag. Så nu är det nog läge att fixa ett nytt. Jag vill ha ett ganska stort tält, då jag gillar att ha gott om plats. Utöver tält har jag ofta med mig annat smått och gott, som kan vara bra att ha då man campar. 

När jag campar så gör jag det helst på platser som inte är där alla andra håller till. Campingplatser i all ära, men det är inte min grej. Då föredrar jag att tälta ute i det fria. Så länge man håller sig till allemansrätten så går det ju bra. 

Nu är det ju ett tag kvar tills det är dags att bege sig ut med tältet, men det är inte fel att planera!

Ha rätt kläder för vandringen

6 Mar 2022

Att bege dig ut och vandra, det är ju ett riktigt bra sätt att träna på, eller röra sig på. Dock är det bra att se till att du klär dig rätt! Särskilt om det är så att du tänkt att ge dig ut på en flera dagars vandring. Det är bra att satsa på skalprincipen, eller lager på lager som det även kallas för. Det är då att satsa på att först ha ett tunnare lager underst, sedan ett mellanlager som är värmande samt ett yttre lager som är vindtät och vattentät. 

Bra att använda flera lager

Det du kan satsa på att ha som ett första lager, det är ett bra underställ. Gärna i merinoull. Jämför olika underställ på bastitest24. Understället kan även vara i ull eller i syntet. Dessa material ser till att leda bort fukten på bästa sätt. När du ska ha ett mellanlager, se till att ha något som är lite mer värmande, som en fleecetröja eller en tröja i merinoull. 

Det yttre lagret, det är bra att ha ett som skyddar mot både vind och väta. Det bör alltså vara ett plagg som är vindtätt och vattentätt. Det kan även vara bra att ha ett kallat förstärkningsplagg som ofta är en jacka eller tjockare tröja som du kan ta på då du är stilla och har rast och vila.

Klä dig rätt på fötter och huvud

För din vandring är det ju även bra att ha rätt på huvudet och på fötterna. Så satsa på bra vandringskängor samt dubbla strumpor samt en mössa om det är kallare väder ute.

Elcykel - inte bara för latmaskar

1 Mar 2022

Kan jag som träningsnarkoman och självutnämnd fitnessguru fundera på att skaffa mig en elcykel så kan du lita på att det inte bara är en pryl för de som är lata. Tvärtom skulle jag nog våga mig på att säga. De som väljer att cykla, oavsett om det är på Haibike elcyklar, en gammal Monark eller en trehjuling, gör det för att de vill komma ut och röra på sig. Är man lat tar man bilen eller bussen! 

Tre fördelar med elcykel

Precis som med vanliga cyklar utan motor så finns det en hel del olika modeller av elcyklar. Merida är ett märke som har både bekväma city-cyklar och robusta mountainbikes som är gjorda för tuffa tag. Men varför ska man välja en elcykel om man vill ut och cykla på stigar och leder? Enkelt, det finns flera fördelar och här har jag tre av dem:

 • Man får hjälp i tunga uppförsbackar, perfekt för dig med artros som ändå vill fortsätta cykla i skogen till exempel!
 • Man kan vila på transportsträckorna på ett annat sätt. Låt motorn jobba när det är platt och tråkigt och trampa när det är mer tekniskt.
 • Bekvämligheten är enorm! Man tänker inte på att man tränar när man gör det med en elcykel.

Sen att elcyklar är ett bättre alternativ än fossildrivna fordon det är ju bara en bonus. kan man hjälpa miljön på enkla sätt så varför inte liksom? Så nu ska jag åka och testa några olika elcyklar och se vilken som passar mig bäst. 

← Äldre inlägg