Cykelträning är kul

En av de träningsformer som är bäst för kroppen är cykling. Framför allt landsvägscykling är snällt för knän och leder medan man får upp pulsen rejält. Om du aldrig ägt en "riktig" racercykel så bör du först testa landsvägscykel hos cykelhandlaren. Lapierre, Bianchi och Trek är tre bra märken som funkar både för proffs och nybörjare. 

När man äger en cykel är det väldigt viktigt att man kan fixa vissa saker på egen hand. Det funkar inte om man måste besöka en cykelreparatör för minsta lilla grej. Lär dig byta däcken, justera växlar mtb (ja en mountainbikes växlar brukar få mer stryk än en landsvägscykel) och se till att du alltid bär med dig en sats med verktyg när du cyklar. Det är inte kul att behöva laga den 3 mil hemifrån utan verktyg! 

Mountainbike eller landsväg?

Vilket gillar du bäst? Att cykla på väg eller i skog? Att cykla landsväg är, som tidigare nämnt, snällare mot lederna och har man ont i knän så är det kanske bättre att cykla där det är plant. Mountainbike ger dock mer spänning och äventyr - och mer allsidig träning eftersom man är tvungen att använda hela kroppen. 

Bästa tipset är att gå till en cykelhandlare och be att få prova. Kanske blir du förvånad när du har provat de olika typerna och väljer en cykel du aldrig trodde du skulle ha. Eller så blir du supertaggad och köper en hybridcykel som klarar både landsväg och skog! 

17 Aug 2022