Därför bör du springa i skogen

Dags att byta miljö i din löprutin? Bryt upp monotonin med löpband och trottoar-bultande med hisnande vyer, ren luft och utmanande landskap.

Från färre skador och förbättrad balans till fördelar för mental hälsa och en seriös känsla av prestation, det finns många bra anledningar att springa i skogen!

Bra för din kropp, bra för din hjärna

Att springa på mjukare ytor som skogsstigar ger betydligt mindre press på lederna, vilket i sin tur borde innebära att färre skador hindrar dig från att nå tävlingsdagen. Att ta din träning ut i terräng kräver också mycket mer koncentration och balans än att springa på asfalt, de extra wobblingarna hjälper dig att bygga upp viktiga stabiliserande benmuskler, vilket återigen hjälper till att förebygga skador.

Traillöpning är också ett enkelt och beprövat sätt att förbättra din mentala hälsa och ditt välbefinnande. En studie av fördelarna med grön träning vid University of Essex visade förbättringar i mentalt välbefinnande, social inkludering och koppling till naturen. Medan en pilotstudie i Cornwall som testade effekterna av en veckodos av hav, skogar eller andra naturliga miljöer på patienter som lider av depression fann en 69% ökning av mentalt välbefinnande på bara tre månader.

Leta efter äventyr

Med sociala medier som ständigt påminner oss om semestern vi inte är på, är ett bra sätt att lindra dessa känslor av wanderlust att komma ut och utforska din lokala skog. Med tusentals kilometer av stigar över hela landet - känslan av att vara på ett äventyr är inte så långt borta som du kanske tror.

Ta med dina löpskor på en skogsstig och vi garanterar att du inte kommer att bli uttråkad, förvänta dig ojämn terräng, fräscha dofter, överraskande sevärdheter och kanske till och med något djurliv - det slår säkert stadens gator vilken dag som helst?

Börja med att göra en lista över de stigar du vill ta på och kryssa av dem när du slutför dem, det är ett säkert sätt att uppleva mer av Sveriges skogar, och du kommer förmodligen att upptäcka att din nya favoritrutt är en i skogen.

Förbättra din tävlingstid

Om du tränar för ett landsvägslopp, oavsett om det är ett helmaraton eller en 5 km, är det ett beprövat sätt att höja din prestation att blanda ihop dina träningsvägar med lite ojämn skogsterräng och varierande lutningar.

En studie gjord på fördelarna med backträning visade att tolv veckors backträning avsevärt kan förbättra syreintag, vilopuls, hastighetsuthållighet och tävlingsprestationer hos medel- och långdistanslöpare.

Att springa på ojämnt underlag kan också vara ett användbart verktyg för att förbättra din gång. Att behöva hantera ojämna ytor som stenar, rötter och bäckar kommer att börja tvinga dig mer på dina fötter för att hålla balansen och få dig att springa mer som ett proffs på nolltid.

13 Jun 2023