Gott och annorlunda med löjrom

Säger man löjrom, så säger de allra flesta Kalix löjrom. Men visste du att det även finns finsk löjrom? Det är från samma fisk, men den har helt enkelt fiskats från Finland. När man sedan pratar om hur man äter löjrom eller vad man tillagar, så säger de allra flesta löjromstoast. Det är ju så att löjrommen passar ju riktigt bra ihop med creme fraiche och rödlök. Men det finns mängder av fler recept att testa. Ett är löjromspizza, det är löjligt gott. Hittade även ett annat recept jag ska testa, delar med mig nedan.

Små löjromssemlor

Ingredienser

  • 80 g Kalix löjrom, finsk löjrom eller annan rom
  • 1 dl gräddfil (eller färskost)
  • 10 delikatesspotatisar (små)
  • 0,5 citron, rivet skal (ekologisk)
  • neutral matolja (att fritera i)

Topping
gräslök, finhackad

Gör så här

Häng gräddfilen i ett kaffefilter innan den får bli citronkräm. (Spänn kaffefiltret över en glasburk så att vasslen rinner ur gräddfilen, vilket gör den otroligt krämig och lätt att spritsa. Låt stå i kylen över natten).

Koka delikatesspotatisarna tills de är genomkokta, häll av vattnet och låt svalna.

Blanda samman gräddfilen med rivet citronskal, salta lätt och lägg i en liten spritspåse. Lägg löjrommen i en annan spritspåse.

Skär av toppen på potatisen med en vass kniv och gröp ur den lite med en mindre sked eller liten kniv. Skär även av en liten bit av botten så att semlan kan stå upp.

Hetta upp oljan till 170 grader och fritera några åt gången tills de blir gyllene till färgen och krispiga.

Fritera de små ”locken” allra sist. Lägg upp på hushållspapper och salta lite lätt.

Lägg potatisarna på ett serveringsfat. Spritsa på citronkräm och löjrom i semlan, toppa med finhackad gräslök och lägg på det lilla locket. Redo att serveras!

18 Nov 2022