Ha rätt kläder för vandringen

Att bege dig ut och vandra, det är ju ett riktigt bra sätt att träna på, eller röra sig på. Dock är det bra att se till att du klär dig rätt! Särskilt om det är så att du tänkt att ge dig ut på en flera dagars vandring. Det är bra att satsa på skalprincipen, eller lager på lager som det även kallas för. Det är då att satsa på att först ha ett tunnare lager underst, sedan ett mellanlager som är värmande samt ett yttre lager som är vindtät och vattentät. 

Bra att använda flera lager

Det du kan satsa på att ha som ett första lager, det är ett bra underställ. Gärna i merinoull. Jämför olika underställ på bastitest24. Understället kan även vara i ull eller i syntet. Dessa material ser till att leda bort fukten på bästa sätt. När du ska ha ett mellanlager, se till att ha något som är lite mer värmande, som en fleecetröja eller en tröja i merinoull. 

Det yttre lagret, det är bra att ha ett som skyddar mot både vind och väta. Det bör alltså vara ett plagg som är vindtätt och vattentätt. Det kan även vara bra att ha ett kallat förstärkningsplagg som ofta är en jacka eller tjockare tröja som du kan ta på då du är stilla och har rast och vila.

Klä dig rätt på fötter och huvud

För din vandring är det ju även bra att ha rätt på huvudet och på fötterna. Så satsa på bra vandringskängor samt dubbla strumpor samt en mössa om det är kallare väder ute.

6 Mar 2022