Vad är fettförbrännartillskott?

Kanske du har hört talas om kosttillskott som kallas för fettförbrännare eller fat burner och fundera lite på vad det är eller att du vill ta det för att gå ner i vikt. 

Fettförbrännare är ett tillskott som innehåller naturliga eller konstgjorda föreningar. Dessa kosttillskott är tänkta att hjälpa dig att gå ner i vikt.

Receptfria fettförbrännare tilltalar många som vill ha ett sätt att magiskt behandla fetma. 

Vad är fettförbrännartillskott?

Fettförbrännartillskott fungerar genom att öka din vilande ämnesomsättning. De aktiva ingredienserna hjälper till att bli av med kroppsfett. Det behövs dock fortfarande forskning om effekterna av ingredienser som koffein på din hjärtfrekvens och blodtryck.

Effektiviteten av fettförbrännartillskott är fortfarande ifrågasatt. Även om de ofta används för viktminskning, finns det inte många bevis för att de fungerar. Dessa kosttillskott hävdar att de blockerar upptaget av fett eller kolhydrater, dämpar din aptit eller påskyndar din ämnesomsättning. 

Fungerar fettförbrännare?

Svaret på om det fungerar eller inte, det är ett kanske, för du ska inte förvänta dig mirakel. 

Trots deras namn får fettförbrännare faktiskt inte fettceller att gå upp i rök. Istället försöker de driva viktminskning på andra sätt. De :

  • Ökar din ämnesomsättning, så att du bränner fler kalorier.
  • Minskar mängden fett som tarmen tar upp.
  • Dämpar din aptit, så att du konsumerar färre kalorier.

Åtminstone är det så de fungerar i teorin. Några av ingredienserna som finns i fettförbrännare har kopplats till små mängder viktminskning. Men de flesta av dessa kosttillskott har inte testats i vetenskapliga studier.

6 Mar 2023