Träning, kost och äventyr

Träning, röra på mig, resa, äta hälsosamt, testa på nya saker, uppleva, åka på äventyr. Det är en del av vad jag gillar och vad som sysselsätter mig, de dagar jag inte jobbar. Det är även vad denna blogg kommer att handla om. Att ligga still hemma i soffan, det är inte min grej. Vila kan kan göra, när man är död! Jag är en tjej på 30+. Lever just nu ensam, i en lägenhet i stan. Drömmer dock om ett hus på landet. Föredrar ju att springa i skog och mark, inte på asfalt. Varje år tränar jag inför ett nytt lopp. Har sikte på att genomföra en massa olika klassiker med. Jag hoppas att ni ska gilla att följa mig och min blogg. Här kommer det att komma en massa inlägg om en mängd olika saker, vad som än faller mig i tanken den dagen jag skriver. 

Att vistas utomhus är det bästa som finns

20 Jul 2024

Det är ingen hemlighet att träning är bra för oss, men det är något särskilt magiskt med att röra sig utomhus. Att kombinera motion med naturupplevelser ger både fysisk och mental hälsa ett rejält lyft. Oavsett om du joggar i skogen, går på en långpromenad i parken eller cyklar längs en slingrande landsväg, finns det otaliga fördelar med att träna i friska luften.

Fysisk och mental hälsa

Utomhusträning erbjuder en mångfald av hälsofördelar. Den friska luften och den naturliga miljön kan förbättra humöret och minska stressnivåerna. Solens strålar hjälper dessutom kroppen att producera D-vitamin, vilket är viktigt för benhälsan och immunsystemet. Dessutom kan den varierande terrängen utomhus hjälpa till att stärka musklerna och förbättra balansen på ett sätt som löpband och inomhuscyklar inte kan matcha.

Upptäck naturen på nära håll

För att få ut ännu mer av mina utomhusträningspass har jag nyligen köpt en kikare. Det har varit en fantastisk tillägg till mina äventyr. Att kunna stanna upp och verkligen betrakta naturen på nära håll har gjort varje träningspass till en upptäcktsresa.

När jag skulle välja kikare stod valet mellan en Bushnell kikare och en Nikon kikare. Efter att ha övervägt för- och nackdelarna med båda märkena, bestämde jag mig till slut för en Nikon kikare. Den levererar kristallklar bildkvalitet och är lätt att använda, vilket gör den perfekt för mina promenader och vandringar.

Berikande upplevelser

Nu när jag har min kikare med mig, har jag upptäckt en helt ny värld av detaljer. Jag har sett fåglar jag aldrig tidigare lagt märke till, följt ekorrar som hoppar från träd till träd och beundrat de fina mönstren på löv och blommor. Det är som att träningen har fått en ny dimension, där varje steg jag tar erbjuder en ny chans att upptäcka något vackert.

Vad är VO2 Max?

15 Jun 2024

VO2 max, eller maximal syreupptagningsförmåga, är ett mått på hur mycket syre din kropp kan använda under maximal ansträngning. Det är en viktig indikator på din kondition och hjärthälsa. Ju högre VO2 max, desto bättre kan din kropp leverera syre till musklerna under träning, vilket förbättrar uthållighet och prestation.

Hur mäts VO2 Max?

VO2 max mäts oftast genom ett konditionstest där du utför en fysisk aktivitet, som löpning eller cykling, med gradvis ökande intensitet tills utmattning. Under testet mäts mängden syre du andas in och mängden koldioxid du andas ut. Resultatet visar hur effektivt din kropp kan använda syre under maximal ansträngning. Tester för VO2 max kan utföras på specialiserade träningsanläggningar och av sportläkare.

Fördelarna med att öka din VO2 Max

Att ha en hög VO2 max innebär flera hälsofördelar. För det första förbättras din uthållighet, vilket gör att du kan träna hårdare och längre utan att bli trött. Detta är särskilt fördelaktigt för idrottare som vill förbättra sina prestationer. En hög VO2 max är också kopplad till bättre hjärthälsa eftersom det innebär att ditt hjärta kan pumpa mer blod per slag, vilket förbättrar blodcirkulationen och syretillförseln till musklerna.

Dessutom kan en hög VO2 max hjälpa till att minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och diabetes. Regelbunden träning som förbättrar din VO2 max bidrar också till viktkontroll och förbättrar den allmänna hälsan.

Hur du kan förbättra din VO2 Max

Det finns flera sätt att förbättra din VO2 max. En effektiv metod är intervallträning, där du växlar mellan högintensiva och lågintensiva träningsperioder. Denna typ av träning ökar hjärtats effektivitet och kroppens förmåga att använda syre. Långdistanslöpning och cykling i ett jämnt, men utmanande tempo kan också bidra till att höja din VO2 max.

En annan viktig faktor är att träna regelbundet och gradvis öka intensiteten. Genom att utmana din kropp och öka träningsbelastningen kan du successivt förbättra din syreupptagningsförmåga. Att ha en balanserad kost och tillräcklig vila är också avgörande för att optimera din kondition och maximera resultaten av din träning.

Att förstå och förbättra din VO2 max kan ge dig en tydlig bild av din konditionsnivå och hjälpa dig att nå dina träningsmål på ett mer effektivt sätt.

Vikten av holistisk hälsa

28 Mar 2024

Det är så lätt att snöa in på muskler och fettprocent när man talar om hälsa. Men hälsa är så mycket mer, dels är det mental hälsa - såklart - men även saker som hud, hår och tänder. Jag har själv lidit av svår tandläkarskräck och dessvärre ignorerat varningssignaler som tänder som värker. När värken har gått över har jag lallat vidare i livet. Men vad händer med problem som man ignorerar? De får man betala tenfaldigt för senare. Det har jag blivit bittert varse.

Två rotfyllningar och en tand som måste väck

Vad hände då med mina onda tänder? Jo, det gick inte så bra för dem. Tandläkarens dom? Två rotfyllningar och en visdomstand som behöver dras ut. Alltså fatta min ångest! Jag är nu klar med den ena rotfyllningen och som tur var så har jag hittat en otroligt duktig och hänsynsfull tandläkare här i Malmö. De har dessutom en akutmottagning vilket känns tryggt, för fy för vad tandvärk gör ont när den är på riktigt. 

Jag har bannat mig i oändlighet för min dumhet att låta tandproblem bero, och för att jag slarvat med tandhygienen. Det är INTE värt det. Nu ska allt fixas, notan blir dyr och lidandet ser jag som mitt straff. Jag hoppas att jag hädanefter tar lika väl hand om mina tänder som jag gör med mina muskler. Det är en pinsam soppa, men jag har i alla fall lärt mig något.

När bilen inte startar

27 Mar 2024

Även om jag springer och tränar en hel del så betyder det inte att jag lever på stenåldern. Självklart har jag en bil och den kör jag nästan dagligen. När den inte tjurar såklart. En morgon i vintras så kom jag ut till bilen. Det var isande kallt och med vantarna på och halsduken uppkavlad mot näsan så skrapade jag rutor så det stod härliga till. Snö och is sprutade omkring mig och efter cirka en kvart satte jag mig bakom ratten och vred på nyckeln. Inget hände. Inte ett tick, inte ett malande - inget! 

Bra grannar är skönt att ha

Min ena granne måste ha sett mig för han öppnade fönstret och ropade och frågade om jag behövde hjälp. Jag tig tacksamt emot det och han kom strax ut med startkablar. Efter att hållit på en stund så fick vi igång den men han tipsade mig om att byta generator, eller kolla upp batteriet om det var något fel på det för det verkade vara helt urladdat. 

Jag har köpt ett nytt batteri sedan dess och än så länge (peppar peppar) så har det inte laddat ur. Det kan visserligen berott på det kalla vädret men man vill ju ha lite koll ändå, och känna sig trygg med att bilen startar på morgonen. Annars får jag nog skaffa en ny generator så det blir bra igen, och de är ju faktiskt inte så dyra. Undrar om jag klarar att byta den själv? hmm... 

Optimera hälsa och välbefinnande med Omega 3

9 Jan 2024

Idag tänkte jag tala lite om Omega 3-fettsyror och den kritiska roll de spelar för upprätthållandet av viktiga kroppsfunktioner. Omega 3 är inte bara en trendig hälsoterm, utan en otroligt viktig komponent i en balanserad kost.

Spana in Testkost.se för de bästa Omega 3-tillskotten 2024.

Omega 3 stödjer viktiga kroppsfunktioner

Omega 3-fettsyror är essentiella för flera kroppsfunktioner. De stödjer hjärnans utveckling och funktion, hjärtats hälsa, och är nödvändigt för skarpsynthet. De antiinflammatoriska egenskaperna är viktiga för att bekämpa kroniska sjukdomar och hjälper till att reglera kroppens inflammatoriska processer.

Risker med Omega 3-brist

Brist på Omega 3 kan leda till en rad hälsoproblem - det kan öka risken för hjärtsjukdomar, försämra den kognitiva kapaciteten och till och med leda till depression. Andra tecken på brist kan vara torr hud, svaghet, trötthet och dålig koncentration.

Omega 3 tillskott - vad kan du förvänta dig?

Om du börjar ta ett Omega 3-tillskott kan du förvänta dig flera positiva förändringar. För det första kan det förbättra hjärt- och kärlhälsan genom att minska triglyceridnivåerna i blodet. Det kan också bidra till att förbättra ledhälsa och minska symtomen vid inflammatoriska sjukdomar som artrit. På den mentala sidan kan Omega 3 stärka kognitiva funktioner och potentiellt förbättra symtom på depression och ångest.

Att inkludera Omega 3 i din dagliga kost, oavsett om det är genom mat eller tillskott, gör underverk för din hälsa. Det är en enkel men kraftfull förändring som kan optimera dina kroppsfunktioner och främja ditt allmänna välbefinnande. Så, varför inte ge det en chans?

Boxa dig i form

4 Dec 2023

Boxning har länge varit känd som en av de mest fysiskt krävande sporterna i världen. Det är en kamp i styrka, snabbhet och uthållighet som utvecklar både fysisk och mental styrka. En av de mest effektiva träningsformerna inom boxning är att träna mot en säck.

I detta blogginlägg kommer vi att utforska fördelarna med att använda boxningssäck som träningsredskap och varför det har blivit en favorit bland träningsentusiaster. Hos www.bäst-i-test.guide hittar du mer information om träningsutrustning.

Förbättrad hjärthälsa

Boxning mot en säck är en högintensiv träningsform som får hjärtat att slå snabbare och förbättrar din kardiovaskulära hälsa. Det är ett utmärkt sätt att öka din uthållighet och kondition samtidigt som du bränner kalorier och stärker ditt hjärta.

Styrka

Att slå på en boxningssäck tränar inte bara din uthållighet utan också din styrka. Du använder en mängd olika muskelgrupper i kroppen, inklusive armarna, axlarna, bålen och benen. Detta hjälper till att forma och tona din kropp på ett sätt som många andra träningsformer inte kan matcha.

Stressreducering

Boxning mot en säck ger dig möjlighet att släppa ut all uppbyggd stress och aggression. Det är en utmärkt form av mental avkoppling där du kan fokusera på dina slag och rörelser istället för vardagens stressorer.

Förbättrad koordination 

Boxning mot en säck kräver snabba reflexer och reaktionsförmåga. Det hjälper till att förbättra din koordination och ökar din skärpa och medvetenhet.

Förbättrat självförtroende

När du tränar mot en säck och ser din egen utveckling och dina framsteg så ökar även ditt självförtroende. Det är en känsla av prestation och att övervinna utmaningar som kan förbättra din självbild och självkänsla.

Så om du letar efter en kraftfull träningsform som förbättrar din fysiska och mentala hälsa, ge boxning mot en säck en chans. Det är en rolig och utmanande träningsform som ger många hälsofördelar.

Därför bör du springa i skogen

13 Jun 2023

Dags att byta miljö i din löprutin? Bryt upp monotonin med löpband och trottoar-bultande med hisnande vyer, ren luft och utmanande landskap.

Från färre skador och förbättrad balans till fördelar för mental hälsa och en seriös känsla av prestation, det finns många bra anledningar att springa i skogen!

Bra för din kropp, bra för din hjärna

Att springa på mjukare ytor som skogsstigar ger betydligt mindre press på lederna, vilket i sin tur borde innebära att färre skador hindrar dig från att nå tävlingsdagen. Att ta din träning ut i terräng kräver också mycket mer koncentration och balans än att springa på asfalt, de extra wobblingarna hjälper dig att bygga upp viktiga stabiliserande benmuskler, vilket återigen hjälper till att förebygga skador.

Traillöpning är också ett enkelt och beprövat sätt att förbättra din mentala hälsa och ditt välbefinnande. En studie av fördelarna med grön träning vid University of Essex visade förbättringar i mentalt välbefinnande, social inkludering och koppling till naturen. Medan en pilotstudie i Cornwall som testade effekterna av en veckodos av hav, skogar eller andra naturliga miljöer på patienter som lider av depression fann en 69% ökning av mentalt välbefinnande på bara tre månader.

Leta efter äventyr

Med sociala medier som ständigt påminner oss om semestern vi inte är på, är ett bra sätt att lindra dessa känslor av wanderlust att komma ut och utforska din lokala skog. Med tusentals kilometer av stigar över hela landet - känslan av att vara på ett äventyr är inte så långt borta som du kanske tror.

Ta med dina löpskor på en skogsstig och vi garanterar att du inte kommer att bli uttråkad, förvänta dig ojämn terräng, fräscha dofter, överraskande sevärdheter och kanske till och med något djurliv - det slår säkert stadens gator vilken dag som helst?

Börja med att göra en lista över de stigar du vill ta på och kryssa av dem när du slutför dem, det är ett säkert sätt att uppleva mer av Sveriges skogar, och du kommer förmodligen att upptäcka att din nya favoritrutt är en i skogen.

Förbättra din tävlingstid

Om du tränar för ett landsvägslopp, oavsett om det är ett helmaraton eller en 5 km, är det ett beprövat sätt att höja din prestation att blanda ihop dina träningsvägar med lite ojämn skogsterräng och varierande lutningar.

En studie gjord på fördelarna med backträning visade att tolv veckors backträning avsevärt kan förbättra syreintag, vilopuls, hastighetsuthållighet och tävlingsprestationer hos medel- och långdistanslöpare.

Att springa på ojämnt underlag kan också vara ett användbart verktyg för att förbättra din gång. Att behöva hantera ojämna ytor som stenar, rötter och bäckar kommer att börja tvinga dig mer på dina fötter för att hålla balansen och få dig att springa mer som ett proffs på nolltid.

Hur funkar Maxulin?

23 Apr 2023

Kanske du har hört talas om Maxulin och funderar lite på hur det funkar? Maxulin i sig, det är ett kosttillskott för män. Det används för att maximera de naturliga testosteronnivåerna. I detta tillskott finns det en särskild sammansättning som är just för att du som man ska kunna maximera ditt testosteron. Utöver detta så har detta tillskott även andra fördelar. Det hjälper till att få dina muskler att växa samt att de gör att du får en ökad styrka och hjälper din kropp med att få en bättre muskelmassa. 

Varför ska man ta Maxulin?

Är du en man som känner av att du har tappat sexlusten, har en ökad trötthet, känner dig svag och trött, så kan det vara värt att testa Maxulin. Oftast är detta något som drabbar män i medelåldern och det beror bland annat på att man då får en minskad testosteronnivå. 

Om du vill testa dina testosteronnivåer före du börjar med ett tillskott så går det att göra på flera ställen. Visar det sig att du har låga nivåer så kan Maxulin frigöra mer av det testosteron du har i blodet.

Sedan innehåller Maxulin även andra bra ämnen som bland annat enzymer och vitaminer och mineraler. 

Var köper man Maxulin?

Idag finns det endast att köpa via nätet. Det är inte ovanligt att man kan ta som en prenumeration på detta tillskott. Det kan vara värt att testa detta tillskott om du behöver en boost och öka dina testosteronnivåer.

Vaccinera sig mot säsongsinfluensa

15 Mar 2023

Något som kan vara bra att skydda sig mot, det är säsongsinfluensa. Detta är en vanlig sjukdom, som kan drabba vem som helst. Dock är det vanligast att smittan av den sker under vintersäsongen. Drabbas man av detta så får man ofta feber, hosta, muskelvärk och känner sig mycket trött.

För att förebygga denna influensa, så kan det vara bra att vaccinera dig mot det. Du kan hitta en bra mottagning för det via www.maccpeople.se.  Detta vaccin fungerar på det vis att det så att säga stimulerar kroppens immunsystem att producera antikroppar mot influensaviruset. 

Varför vaccinera sig?

Det finns flera anledningar till att vaccinera sig mot denna influensa. Särskilt om det är så att du tillhör en så kallad riskgrupp. Det kan vara att du har ett nedsatt immunförsvar eller att du är äldre. En del som drabbas av denna influensa kan bli riktigt dåliga och det kan även leda till allvarliga hälsoproblem och för vissa även döden.

De personer som tillhör riskgrupper är:

 • Personer över 65 år
 • Personer med kroniska sjukdomar
 • Gravida kvinnor
 • Vårdpersonal

Vaccinet kan även tas av barn över 6 månader samt vuxna som vill undvika att bli sjuka och sprida influensaviruset till andra.

Andra typer av vaccinationer

Om du vill vaccinera dig mot säsongsinfluensa eller om det är en annan vaccinering du har behov av, så kan du hitta en bra mottagning att vaccinera dig på via MACC People. De håller till i Skåne!

Vad är fettförbrännartillskott?

6 Mar 2023

Kanske du har hört talas om kosttillskott som kallas för fettförbrännare eller fat burner och fundera lite på vad det är eller att du vill ta det för att gå ner i vikt. 

Fettförbrännare är ett tillskott som innehåller naturliga eller konstgjorda föreningar. Dessa kosttillskott är tänkta att hjälpa dig att gå ner i vikt.

Receptfria fettförbrännare tilltalar många som vill ha ett sätt att magiskt behandla fetma. 

Vad är fettförbrännartillskott?

Fettförbrännartillskott fungerar genom att öka din vilande ämnesomsättning. De aktiva ingredienserna hjälper till att bli av med kroppsfett. Det behövs dock fortfarande forskning om effekterna av ingredienser som koffein på din hjärtfrekvens och blodtryck.

Effektiviteten av fettförbrännartillskott är fortfarande ifrågasatt. Även om de ofta används för viktminskning, finns det inte många bevis för att de fungerar. Dessa kosttillskott hävdar att de blockerar upptaget av fett eller kolhydrater, dämpar din aptit eller påskyndar din ämnesomsättning. 

Fungerar fettförbrännare?

Svaret på om det fungerar eller inte, det är ett kanske, för du ska inte förvänta dig mirakel. 

Trots deras namn får fettförbrännare faktiskt inte fettceller att gå upp i rök. Istället försöker de driva viktminskning på andra sätt. De :

 • Ökar din ämnesomsättning, så att du bränner fler kalorier.
 • Minskar mängden fett som tarmen tar upp.
 • Dämpar din aptit, så att du konsumerar färre kalorier.

Åtminstone är det så de fungerar i teorin. Några av ingredienserna som finns i fettförbrännare har kopplats till små mängder viktminskning. Men de flesta av dessa kosttillskott har inte testats i vetenskapliga studier.

Proteinpulver - behöver jag det?

16 Feb 2023

Faktum är att det gör du inte, så länge du äter en allsidig kost som innehåller all den protein du behöver. Problemet är att många av oss inte gör det. Äter rätt alltså. Dessutom tränar vi som aldrig förr och de två sakerna ihop gör att det nog finns ett behov av att fylla på med extra proteiner ibland. 

Själv föredrar jag att blanda till en shake, men man kan använda pulvret på många olika sätt. Det finns de som har det i pannkakorna, andra strör det direkt på maten. Det är helt och hållet upp till dig. Men vilket proteinpulver är bäst? Jag har min favorit såklart men det bästa är att kolla in tester med flera olika märken. Läs mer om du vill se ett sånt test där du också kan hitta och köpa proteinpulver snabbt och lätt. 

Tips på pannkakor med proteinpulver

Dessa pannkakor blir LCHF och är bra både för dig som tränar och för dig som vill ha hjälp att gå ner i vikt.

 • 3 ägg
 • 1,5 dl mjölk
 • 1 skopa med proteinpulver
 • 1 tsk bakpulver
 • Lite salt

Börja med att blanda de torra ingredienserna först. Jag använder min shaker till det så slipper man massa stänk. Knäck sedan i äggen och salta lite och skaka ordentligt. Sen är det bara att börja steka dem. Använd lite smör och en non stick stekpanna för bästa resultat. Vill du inte ha dem så fluffiga? Skippa då bakpulvret, det är den ingrediensen som gör att de puffar upp och blir lite tjockare. 

Vad alla borde veta om bältrosvaccin

23 Jan 2023

Något som rekommenderas, det är att vuxna 50 år och äldre vacccinerar sig med bältrosvaccinet  som kallas Shingrix. Det för att förhindra bältros och komplikationerna från sjukdomen. Vuxna 19 år och äldre som har försvagat immunförsvar på grund av sjukdom eller terapi bör också få två doser Shingrix, eftersom de har en högre risk att få bältros och relaterade komplikationer. Vaccinationer kan du läsa mer om på MACC People. Din läkare kan ge dig Shingrix som ett spruta i din överarm.

Shingrix ger ett starkt skydd mot bältros och PHN. Hos vuxna 50 år och äldre som har ett friskt immunförsvar är Shingrix mer än 90 % effektivt för att förebygga bältros och PHN. Immuniteten förblir stark under åtminstone de första 7 åren efter vaccination. Hos vuxna med försvagat immunförsvar visar studier att Shingrix är 68%-91% effektivt för att förebygga bältros, beroende på vilket tillstånd som påverkar immunförsvaret.

Vem borde använda Shingrix?

Vuxna 50 år och äldre bör få två doser Shingrix, åtskilda med 2 till 6 månader. Vuxna 19 år och äldre som har eller kommer att ha försvagat immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling bör också få två doser Shingrix. Vid behov kan personer med försvagat immunförsvar få den andra dosen 1 till 2 månader efter den första.

Du bör få Shingrix även om du tidigare:

 • Haft bältros
 • Fått Zostavax
 • Fått varicella (vattkoppor) vaccin

Det finns ingen maxålder för att få Shingrix.

Vardagsmotion jag gärna slipper

11 Dec 2022

Jag tar oftast trappor istället för hiss och cyklar hellre än att ta bussen så rädd för vardagsmotion är jag verkligen inte. Nej, jag välkomnar alla sätt att träna men det finns en sak jag gärna slipper och det är att bära möbler i trappor. Det kan ju bli jättebra träning men risken att ramla baklänges och få en möbel i bröstkorgen gör att jag inte vill. Så när jag flyttar vänder jag mig till en flyttfirma i Norrtälje som alltid ställer upp i vått och torrt. 

Med dem får man sina grejer flyttade snabbt, enkelt och också rätt billigt tycker jag. Framför allt så slipper jag bära. Nu låter det kanske som att jag flyttar ofta, men så är det ju inte. Det har väl blivit ett par men jag har också anlitat dem åt vänner och släktingar! Så jag vet att de är bra. 

Träningstips i trappa

När vi ändå pratar om trappor så vill jag passa på att tipsa om hur du kan vända dem i din träning. Trappor är bra för alla muskler i benen och även för rumpan som blir fast och fin. Du kan gå i dem uppåt och nedåt, men om du också ser till att använda främre delen av foten så får vaderna sig en omgång också. På varje avsats du kommer till gör du 10 squats och sedan fortsätter du att gå. Om du springer så tänk på att inte ta för stora kliv, det kan sluta med en tripp till tandläkare! 

Liniment mot smärta

5 Dec 2022

När man tränar, så kan man drabbas av smärta på olika sätt. Det kan vara att du får träningsvärk efteråt eller att du har ömmande muskler eller att du sträckt en muskel. Något som då kan lindra, det är liniment. På bästaprodukterna.com kan du jämföra flera sorter. 

Liniment i sig, det kan bestå av en salva, en gel eller en kräm. Den smörjer man in på den del av kroppen där det gör ont. Idag finns det även olika typer av liniment som har olika verksamma substanser. olika styrka och olika effekt. De flesta liniment har antingen en kylande eller en värmande effekt. 

Enkelt att använda liniment

Det är inte så svårt att använda liniment. Först köper du en som du tycker verkar passa bra. Sedan är det bara att applicera den om det är så att du har muskler som är ömma eller trötta. Det kan även användas om du drababts av belastningsskador eller i samband med att du tränar.

Du kan massera in krämen för då får dina muskler en djupbehandling. Se till att använda ett tunt lager av liniment på önskat område. Massera sedan in krämen under några minuter. Du bör se till att den tränger in i huden. Effekten kan ta en stund efter du applicerat. 

Hur mycket liniment du ska använda, det är individuellt  samt att det även beror en hel del på vad det är för typ av produkt du valt. Du kan testa dig fram för att se hur  just ditt liniment fungerar.

Gott och annorlunda med löjrom

18 Nov 2022

Säger man löjrom, så säger de allra flesta Kalix löjrom. Men visste du att det även finns finsk löjrom? Det är från samma fisk, men den har helt enkelt fiskats från Finland. När man sedan pratar om hur man äter löjrom eller vad man tillagar, så säger de allra flesta löjromstoast. Det är ju så att löjrommen passar ju riktigt bra ihop med creme fraiche och rödlök. Men det finns mängder av fler recept att testa. Ett är löjromspizza, det är löjligt gott. Hittade även ett annat recept jag ska testa, delar med mig nedan.

Små löjromssemlor

Ingredienser

 • 80 g Kalix löjrom, finsk löjrom eller annan rom
 • 1 dl gräddfil (eller färskost)
 • 10 delikatesspotatisar (små)
 • 0,5 citron, rivet skal (ekologisk)
 • neutral matolja (att fritera i)

Topping
gräslök, finhackad

Gör så här

Häng gräddfilen i ett kaffefilter innan den får bli citronkräm. (Spänn kaffefiltret över en glasburk så att vasslen rinner ur gräddfilen, vilket gör den otroligt krämig och lätt att spritsa. Låt stå i kylen över natten).

Koka delikatesspotatisarna tills de är genomkokta, häll av vattnet och låt svalna.

Blanda samman gräddfilen med rivet citronskal, salta lätt och lägg i en liten spritspåse. Lägg löjrommen i en annan spritspåse.

Skär av toppen på potatisen med en vass kniv och gröp ur den lite med en mindre sked eller liten kniv. Skär även av en liten bit av botten så att semlan kan stå upp.

Hetta upp oljan till 170 grader och fritera några åt gången tills de blir gyllene till färgen och krispiga.

Fritera de små ”locken” allra sist. Lägg upp på hushållspapper och salta lite lätt.

Lägg potatisarna på ett serveringsfat. Spritsa på citronkräm och löjrom i semlan, toppa med finhackad gräslök och lägg på det lilla locket. Redo att serveras!

← Äldre inlägg